Jedzenie zamiast leków - żywność funkcjonalna
tekst do broszury dla klientów RWE (innogy)
„Jesteś tym, co jesz” – słyszymy
często. W kulturze Wschodu wartościowa żywność i odpowiednia dieta uważane był
za podstawę zdrowia, a w przypadku choroby – za nieodzowny element kuracji.
Jedzenie, które zapobiega chorobom lub je leczy – ta koncepcja stała się
podstawą do stworzenia żywności funkcjonalnej.
Żywność funkcjonalna to produkty
spożywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Możemy je kupić w każdym
sklepie – wyróżnia je to, że pochodzą ze specjalnych hodowli i upraw oraz
wyselekcjonowanych odmian lub są wzbogacone w substancje bioaktywne oraz
pozbawione niepożądanych czynników. W ostatnich latach udowodniono, że
zmniejszają one ryzyko powstania wielu chorób i pomagają w profilaktyce
zdrowotnej chorób układu krążenia, nadciśnienia czy cukrzycy.
Jak rozpoznać żywność funkcjonalną
W Europie żywność funkcjonalna pojawiła
się w latach 90. ubiegłego wieku, ale jest doskonale znana i od dawna stosowana
na świecie – np. w Japonii stanowi ok. 30% produktów spożywczych. W Polsce samo
określenie jest stosunkowo nowe, ale wzbogacanie żywności jest od lat stosowane
i regulowane przepisami - przykładem może być tutaj jodowanie soli kuchennej
czy dodawanie witaminy A i D do margaryn.
Przykłady żywności funkcjonalnej:
• mleczne produkty fermentowane i jogurty z żywymi kulturami bakterii probiotycznych
• margaryna, jogurt, ser topiony (roślinne sterole i stanole)
• jajka wzbogacone kwasami omega-3
• płatki śniadaniowe (wzbogacone w kwas foliowy)
• chleb, batony muesli (wzbogacone w izoflawonów)
• oleje (wzbogacane w witaminę E oraz fitosterole)
Aby uchronić się przed
niebezpiecznymi chorobami, zadbajmy o to, aby w naszej diecie znalazła się
żywność funkcjonalna, która posiada właściwości profilaktyczne, a nawet lecznicze.
Jedz na zdrowie!
Aby uchronić się przed
niebezpiecznymi chorobami, zadbajmy o to, aby w naszej diecie znalazła się
żywność funkcjonalna, która posiada właściwości profilaktyczne, a nawet lecznicze.
Funkcjonalne śniadanie:
- jogurt naturalny z kulturami bakterii probiotycznych
- płatki śniadaniowe, muesli lub granola, wzbogacone w
kwas foliowy
- świeże owoce sezonowe
Lunch zabierany do pracy
również może być funkcjonalny - w kilka minut możemy przygotować pyszną marokańską
sałatkę tabbouleh:
- 2-3 łyżki kaszy kuskus
- szczypta
- szklanka bulionu
- 1 łyżka oleju
wzbogaconego o witaminę E i fitosterole
- pomidor
- ogórek zielony
- natka pietruszki
Kaszę wsypujemy do
pojemnika na lunch i zalewamy gorącym bulionem na ok 1 cm powyżej kaszy. W
czasie, kiedy kuskus pęcznieje i stygnie, kroimy pomidory, ogórki i natkę.
Pokrojone warzywa dodajemy do wystudzonego kuskusu i dodajemy olej.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz